Rislyktor
Ett allt vanligare inslag vid våra högtider är så kallade rislyktor. De är ett vackert och lugnare alternativ än fyrverkerier. Vad många inte tänker på är riskerna som kan uppstå i samband med att man skickar upp de brinnande lyktorna i luften. Den som skickar iväg en lykta bär ansvaret om något skulle inträffa på dess färd genom luften och där den landar.
Tänk på följande när du ska använda rislyktor:
- Kontrollera brandriskprognosen i kommunen. Är det hög brandrisk råder det ofta eldningsförbud och det är då förbjudet att skicka iväg en brinnande lykta som kan slå ner i marken och starta en markbrand.
- Väderförhållandena, om det blåser kraftigt är det även då olämpligt att skicka iväg lyktor som slår ner i marken eller blåser in i bebyggelse med risk för att starta bränder.
- Om platsen för ditt uppsläpp ligger nära en flygplats (10km eller närmare fågelvägen) måste du kontakta flygplatsen i god tid innan du planerar att släppa upp lyktorna. För mer information kring detta gå in på transportstyrelsens hemsida. Länk.
- Undvik att använda lyktor med ståltråd i konstruktionen då dessa efter att lyktan landat utgör en stor fara för djur.
- Om du vill släppa ut en eller flera lyktor som är större än 100 cm måste du ha tillstånd från Transportstyrelsen.
- Om du vill släppa en lykta på en plats som är närmare än 10 km (fågelvägen) från en flygplats måste du kontakta flygplatsen i god tid innan du planerar att släppa lyktorna.
Senast uppdaterad: 19 december 2018