Synas i trafiken

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för betydligt att råka ut för en olycka.

En björn som reflex

Bli upptäckt i tid

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.

Bär du mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Bär du reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. Observera att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag, dessutom blir bilens bromssträcka längre än vid normalt väglag. När du har reflex finns det en chans för bilföraren att se dig och hinna väja eller bromsa in i tid.

Så bär du reflexen

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så länge håller reflexen

En bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och tappar mycket av sin reflexförmåga.

Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme, till exempel i en varm bil, kan de optiska delarna förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

Vad säger lagen?

Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

För mopeder gäller att reflexer ska vara godkända och återkasta vitt ljus framåt, rött ljus bakåt och orangegult eller vitt åt sidorna. På moped med tramp- eller vevanordning ska pedalerna ha reflexer som återkastar orangegult ljus framåt och bakåt.

Senast uppdaterad: 16 november 2023