Brandsäkert hem

En olycka händer så lätt. Ta en titt på ditt hem och fundera vad du kan göra för att förhindra att en olycka uppstår. Här är några tips på vad du kan göra.

Rädda, varna, larma och släck

När det brinner i ett hem går det oftast väldigt snabbt, på bara tre minuter kan bostaden vara övertänd. Om du inte kan släcka branden ska du ta dig ut så fort som möjligt och stänga dörren bakom dig. När du tagit dig i säkerhet - varna andra och ring 112.

Om du bor i lägenhet ska du aldrig gå ut i ett rökfyllt trapphus, stanna istället kvar i lägenheten och ring 112.

Börjar det brinna hemma hos dig ska du alltid reagera snabbt och handla enligt följande:

  1. Rädda
  2. Varna
  3. Larma 112
  4. Släck

När du ringer 112 är det viktigt att svara ordentligt på SOS-operatörens frågor. Oftast är det så att medan en operatör frågar, kan en annan operatör påbörja utlarmningen av hjälpen.

I köket är det spisen som orsakar flest bränder. Förebygg bränder genom att hålla rent från brännbart material på och runt om spisen. Rengör även spisfläkten och ugnen då och då. En "spisvakt" är ett bra hjälpmedel om man är orolig för att glömma en påslagen spis. Det finns olika typer av spisvakter, det kan vara en slags timer som stänger av spisen efter en stund, eller en detektor som bryter strömmen om det blir för varmt.

Braskaminer har på senare år blivit allt populärare för att skapa trivsel hemma. Rätt installerad, rätt eldad och rätt skött har du en säker källa till värme. Brand kopplad till eldstäder är den vanligaste orsaken till brand i villor och småhus.

Sängrökning är den vanligaste orsaken till dödsbränder.

Blås ut ljusen innan du lämnar rummet och håll dem borta från gardiner och annat brännbart. Ställ aldrig värmeljus i större grupper, direkt på brännbart underlag eller i vattenbad.

Det är viktigt att skaffa bra brandskyddsutrustning till hemmet. Med brandvarnare, handbrandsläckare och en brandfilt är du väl utrustad.

Brandvarnare

En brandvarnare upptäcker bränder tidigt så att du kan släcka eller ta dig ut, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död. Bränder kan börja vart som helst, ju fler brandvarnare du har hemma desto högre säkerhet.

Var ska jag placera brandvarnaren?

Brandvarnare ska sitta i taket, minst 50 cm från närmaste vägg. Det bör finnas minst en brandvarnare per våningsplan, sätt gärna en i närheten av varje sovrum så att du hör om det larmar när du sover.

Placera inte brandvarnare nära ventilationsöppningar eller i rum där den riskerar att larma i onödan, till exempel i köket på grund av matlagning eller i badrummet av duschångor.

Testa din brandvarnare

Se till att byta batteri och rengöra brandvarnaren årligen, till exempel på Brandvarnardagen den 1 december. Testa din brandvarnare en gång i månaden genom att trycka på testknappen. Du bör också testa brandvarnaren:

  • när du varit bortrest
  • när du bytt batteri
  • när du gjort rent den
  • när du satt upp en ny brandvarnare.

Släckutrustning

Du bör ha någon typ av släckutrustning i ditt hem, fritidshus, husvagn och båt. De vanligaste släckredskapen för hemmabruk är handbrandsläckare och brandfilt. Oavsett vilken typ av släckutrustning du väljer är det viktigt att du kan hantera den. Kom ihåg att förvara din släckutrustning så att den alltid är tillgänglig och redo att användas.

Den brandsläckare vi rekommenderar för hemmet är pulversläckare på minst 6 kg.

En brandfilt kväver elden och fungerar bra om du vill släcka mindre bränder. Du kan till exempel använda en brandfilt om en ljusstake tar eld eller om det börjar brinna i köket. Kasta inte filten över elden, utan lägg den bestämt över lågorna och tryck med händerna ovanpå filten. Om du inte har en brandfilt hemma kan du använda en filt i till exempel bomull eller ull för att kväva elden. Tänk på att inte använda filtar i syntetmaterial, tillexempel fleece är inge bra att använda eftersom de smälter.

Det finns hjälpmedel som förstärker brandvarnarens signal så att du som hör dåligt uppfattar larmet. Det finns också brandvarnare med blinkande lampor och apparater som vibrerar när larmet går. Kontakta din vårdcentral för att få hjälp med att hitta ett hjälpmedel som passar dina behov.

Det är bra att ha en brandvarnare i närheten så att den larmar om mobiltelefonen eller mobilladdaren skulle börja ryka. Ha också en brandsläckare hemma. Koppla ur mobiltelefonen och laddaren när den har laddat färdigt. Undvik att låta mobiltelefonen med laddare ligga och laddas på en soffa eller säng. Risken är att tyget fattar eld om laddaren/mobiltelefonen blir för varm.

Brandskyddsföreningen och elsäkerhetsverket rekommenderar att man ska använda en originalladdare då dessa oftast är noggrant testade. Som konsument ska man också vara uppmärksam på om laddarna har CE-märkning. Det innebär att de bland annat uppfyller säkerhetskraven för den europeiska marknaden.

Senast uppdaterad: 3 mars 2020