Cyklande hemtjänsten – snabb, hälsosam och klimatsmart

Redan före klockan sju på morgonen kan du se dem på Moras gator utrustade med sina röda ryggsäckar – den cyklande hemtjänsten.
– Det finns inget bättre sätt att ta sig fram i centrala Mora. Samtidigt gör vi en insats för klimatet, säger Helen Nybladh, enhetschef på socialförvaltningen.

Therese Drakes, som arbetar på Centrala Moras hemtjänstgrupp.

Therese Drakes, Centrala Moras hemtjänstgrupp.

Hemtjänstgruppen i centrala Mora färdas sedan flera år på cykel för att snabbt kunna ta sig mellan besöken. Och nu diskuterar fler grupper att välja cykel för att minska utsläppen.

– Det tar längre tid att både köra och parkera bilen i och nära centrum – cykel är snabbare och smidigare. Det är bara nattetid som vi använder bil, säger Helen Nybladh.

Therese Drakes, som har arbetat i hemtjänsten i snart åtta år, instämmer.
– Jag har aldrig färdats på något annat sätt i jobbet – cykeln är ett fantastiskt hjälpmedel. Det gäller inte minst om vi får ett trygghetslarm, då går det snabbast med cykel.

Säkerheten är förstås viktig och socialförvaltningen har avtal med en cykelreparatör, som regelbundet servar cyklarna och byter till vinter- respektive sommardäck.

– Vi cyklar året runt, oavsett väder. Alla får jackor, byxor, regnställ, cykelhjälmar och reflexvästar för att synas. För att kunna få med oss all utrustning får vi också stora, tvättbara ryggsäckar med många fack. Samtidigt får vi rolig och gratis friskvård, säger Therese Drakes.

Vintertid är det ibland svårt att ta sig fram om det inte är plogat, och trots vinterdäcken kan det ibland vara halt att cykla.

– Det händer inte ofta, men i så fall går vi. Det är fortfarande bättre än att ta bilen.

Trafikomläggningarna i Mora har inte heller inneburit några svårigheter och hemtjänsten ser nu över möjligheten att köpa elcyklar, för att på så vis kunna åka längre sträckor utan att ta bilen.

– Vi ser hela tiden hur vi kan minska vår klimatpåverkan. Vi har ersatt alla pappersutskrifter med en app i telefonen och vi använder inte mer skyddsutrustning än vad vi behöver, säger Helen Nybladh.

Vidare är rutterna för de hembesök som görs med bil upplagda så att bilarna inte behöver köra kors och tvärs.

– Vi jobbar hela tiden för att förbättra och förenkla. Och vi kanske inte alltid tänker på de miljömässiga vinsterna, det är något vi bär med oss hela tiden.

Cyklande hemtjänsten

  • De 15 medarbetarna i Centrala Moras hemtjänstgrupp cyklar till sina hembesök istället för att använda bil.
  • Enheten har tolv cyklar, som används från 6.45 på morgonen till 21.45 på kvällen 365 dagar om året – det vill säga totalt över 65 000 cykeltimmar.
  • Vinsterna med att cykla är flera: det går snabbare att ta sig fram, det är bra för hälsan och det gynnar klimatet.

Text: Krister Insulander.

Senast uppdaterad: 17 augusti 2022