Bli inte lurad

Lär dig knepen att känna igen falsk och vilseledande information. Myndigheten för psykologiskt försvar har samlat tips på sin webbplats Länk till annan webbplats. för att lära oss att känna igen falsk och vilseledande information.

Bild

Främmande makt kan använda falsk och vilseledande information för att försöka störa och styra det offentliga samtalet i Sverige. Målet är att påverka politiska beslut och vad människor tycker.

Skratt som kan skada

Humor och parodi är vanligtvis harmlösa underhållningsformer som ibland kan användas för att sprida vilseledande information och förlöjliga eller kritisera personer eller åsikter – till exempel i form av memes. Det finns de som vill få dig att tappa fokus eller vilseleda dig från fakta. Ibland är lättsamt innehåll en täckmantel eller ett rött skynke i en viktig fråga.

Lär dig känna igen fejk

Genom att presentera sann information i ett helt nytt sammanhang och ensidigt fokusera på vissa delar kan till exempel en fråga, händelse eller en person beskrivas på ett felaktigt sätt. Bilder eller klipp kan användas för att skapa en falsk beskrivning av verkligheten i en artikel eller ett nyhetsinslag. Tänk på att fundera kring vad syftet är bakom informationen du ser, hör eller läser.

Kolla alltid källan

Idag får vi information från många olika källor. Men vilka är trovärdiga? Att vara källkritisk skapar motståndskraft mot falsk och vilseledande information. Källkritik är en metod du kan lära dig som hjälper dig ifrågasätta det du ser och läser och som gör det lättare att för dig att avgöra vad som är sant eller inte. Innan du lajkar, kommenterar eller delar – fundera på vad det är du ser, hör eller läser: är det en åsikt, eller fakta?

Myndigheten för psykologiskt försvar

Myndigheten för psykologiskt försvar bildades 1 januari 2022 och har som uppdrag att identifiera, analysera och möta falsk och vilseledande information som främmande makt riktar mot Sverige eller svenska intressen.

Webbplats - Bli inte lurad Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 1 augusti 2022