Avfall och återvinning

Det är det kommunala bolaget Nodava som ansvarar för frågor som rör avfall och renhållning i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner. Har du frågor om avfall, återvinning, sophämtning, källsortering, återvinning, slamtömning eller latrinkärl? Läs mer på Nodavas webbplats

Du kan lämna in saker för återbruk på Intaget på Mora Återvinningscentral Vattumyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nodava samarbetar med flera olika aktörer som kommer att hämta saker för försäljning på olika håll i Mora, Orsa, Rättvik och Borlänge.

Välkommen in med dina saker som någon annan kan använda - låt prylarna cirkulera och få flera liv, det vinner vi alla på!

Trädgårdsavfall kan lämnas på återvinningscentralen om du inte har möjlighet att hantera det inom din tomt.


  • Det är ett brott enligt miljöbalken att lägga trädgårdsavfall utanför sin egen tomt.
  • Växter som växer på platsen naturligt konkurreras bort av växter som vi inte vill ha i naturen. Det finns också flera trädgårdsarter som varit så aggressiva att de kallas för invasiva arter. Bland dessa finns till exempel jätteloka och jättebalsamin. Se Invasiva främmande arter Länk till annan webbplats. för mer information.
  • Om du slänger trädgårdsavfall i naturen följer andra ofta efter. Det hamnar ofta även andra former av avfall på platsen (t.ex. krukor, behandlat trä, plastpåsar).

I stället för att kasta allt på komposten kan du till exempel lämna in fallfrukten till återvinningscentraler. Där rötar man frukten till biogas som är ett miljövänligt drivmedel för bland annat bussar och bilar.

Här kommer några anledningar till att du bör lämna in fallfrukten till återvinningscentralen:

 

  • Fallfrukt drar till sig allt från älgar, rådjur till mördarsniglar och getingar. Det är mumma för diverse djur och insekter som kan ställa till problem i din trädgård. Varje höst går hundratusentals ton frukt till spillo, mestadels äpplen, runt om i svenska trädgårdar. När fallfrukt som äpplen och päron etc. ligger och ruttnar på gräsmattan bildas det fukt och mögel och i värsta fall kan svampsjukdomar få fäste i gräset och skada mattan.
  • Fallfrukt kan sprida mask och lockar även till sig getingar som gärna vill få i sig extra socker på hösten. Mördarsniglar och larver älskar att bosätta sig i nedfallna äpplen vilket kan bidra till fler larver som sedan tar sig upp i trädet och kryper in i den oplockade frukten. Har du riktigt otur så lockar de jästa äpplena till sig större djur, till exempel älgar och rådjur som kan ställa till med riktig oreda i din trädgård. För att inte tala om alla råttor som vill ställa till fest så fort de kommer till en trädgård full med fallfrukt.
  • Viltolyckor. Genom att hålla din trädgård fri från fallfrukt, hålla komposter stängda och framför allt att inte medvetet lägga ut föda i syfte att mata rådjur. Ett villaområde eller en miljö med mycket trafik är ingen naturlig plats för ett vilt djur. Om du som villaägare planerar att samla ihop fallfrukt och lägga ut den i naturen – undvik att lägga den nära trafikerade vägar. Djuren söker sig till platser där tillgången på mat är stor oavsett var de ligger. Så snälla, hjälp oss att minska antalet trafikdödade djur genom dessa enkla åtgärder.
Senast uppdaterad: 17 mars 2023