Gifta sig och partnerskap

Funderar du och din partner på att gifta er? Här hittar ni information om vilka regler som gäller och hur ni går tillväga för att gifta er borgerligt.

Händer med en vigselring

Hur går en borgerlig vigsel till?

Borgerlig vigsel är ett alternativ till kyrkbröllop. Vigseln är rättsligt bindande, men utan religiösa inslag. Vigseln utförs av en särskilt anordnad vigselförrättare och tar oftast runt fem minuter.

Vigseln förrättas enligt ett särskilt formulär som finns i två utföranden, en kortare version och en som är något längre. Inför vigseln frågar vigselförrättaren vilken version ni vill ha. Vid en borgerlig vigsel välsignas inte ringarna, ni kan därför själva välja om ni vill växla ringar eller inte under ceremonin. Ni kan klä er högtidligt eller enkelt, det är upp till er. Så fundera hur ni vill ha det, vad som ska ingå i ceremonin och hur lång eller kort den ska vara.

Efter vigseln får du och din partner ett vigselbevis. Vigselförrättaren meddelar Skatteverket, som ansvarar för att vigseln blir folkbokförd.

Vad kostar en borgerlig vigsel?

En borglig vigsel är gratis, men om vigselförrättaren måste resa kan ni få betala för resekostnaden. Om ni har speciella önskemål kan ni även behöva betala för det.

Ni bestämmer plats

Det är upp till er som ska gifta er att bestämma vart vigselceremonin ska äga rum, ni kan till exempel ha vigseln hemma, på stranden, i skogen eller i en lokal. Ni får gärna använda kommunhusets lokaler för bröllopsceremonin, det är gratis. Vill ni gifta er någon annanstans står ni för de eventuella kostnaderna.

Ta med er två vittnen

Vid vigseln ska två vittnen vara närvarande, det är ni som ska gifta er som ansvarar för att vittnen finns på plats.

Så här går ni tillväga

Det första du och din partner ska göra om ni vill gifta er borgerligt är att kontakta en vigselförrättare. När ni hittat en vigselförrättare bestämmer ni tillsammans en tid och plats för vigselakten och framför era eventuella önskemål.

För att få gifta dig borgerligt måste du och din partner fylla i blanketter som du hittar på Skatteverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Den ena är en blankett för hindersprövning, vilket innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Den andra blanketten är en anmälan om efternamn.

När hindersprövningen är klar får du och din partner två intyg från Skatteverket, ett intyg för hindersprövning och ett intyg för vigseln. Intygen ska ni lämna till vigselförrättaren innan vigseln, tillsammans med namn, personnummer och adress på era två vittnen.

Senast uppdaterad: 18 april 2023