Bygdearkiv

Bygdearkivet ligger i kulturhuset och är Mora kommuns lokalhistoriska arkiv. På den här sidan kan du hitta information om bygdearkivet och vad du kan hitta där.

Fyra generationer kvinnor sitter på en bänk

Fotografi av Karl Lärka

Bygdearkivet ligger i kulturhuset och är Mora kommuns lokalhistoriska arkiv. Arkivet består av två arkiv, ett bildarkiv och ett dokumentarkiv.

I bygdearkivet hittar du material från över 180 arkivbildare, allt från privatpersoner och professionella fotografer till föreningar, företag och mycket mer.

Se alla arkivbildare

Besök bygdearkivet

Bygdearkivet är öppet för besökare vardagar 9.00-16.00.

Om du vill titta på material eller ha hjälp med att söka fram material så behöver du boka tid med kulturarvssekreteraren.

Som besökare får du sitta i bygdearkivet och titta på arkivmaterial. Vi lånar inte ut material för hemlån.

Bildarkivet innehåller ungefär en halv miljon fotonegativ tagna av fotografer främst under 1900-talet.

Av dessa är ungefär 21 000 bilder digitaliserade. De finns att se i bygdearkivets digitala bildarkiv Länk till annan webbplats..

I dokumentarkivet bevaras arkiv från personer, gårdar, byar, företag och föreningar. Dokumentarkiven kan användas av dig som

  • studerar och skriver uppsats,
  • forskar,
  • skriver böcker eller artiklar,
  • är allmänt intresserad.

Gamla kartor och material om bebyggelse hittar du hos Stadsbyggnadsförvaltningen.

Du kan också hitta material på Lantmäteriets Historiska kartor Länk till annan webbplats..

Vill du köpa bilder ur bygdearkivets bildsamling för att till exempel ha på väggen hemma? Kontakta vår kulturarvssekreterare med bildnummer och önskad storlek. Bildnummer hittar du intill varje bild i det digitala bildarkivet Länk till annan webbplats..

Priser

  • A5 (15*21 cm) - 35 kronor
  • A4 (21*29,7 cm) - 70 kronor
  • A3 (32*48 cm) - 100 kronor

Bilderna som du köper är bara för egen användning. Vi säljer inte digitala bildfiler. Mora kommun äger bilderna i bildsamlingen. Bilderna får inte kopieras eller spridas vidare.

Vill du köpa bilder för att använda kommersiellt? Då använder vi oss av Bildleverantörernas förenings prislista. Kontakta oss om du vill veta mer.

Senast uppdaterad: 7 februari 2024