Ada Ryttar

Publicerad: 6 juni 2023 Uppdaterad: 7 juni 2023

Våmhus är den enda platsen i världen där hårarbeten har producerats utan avbrott i 200 år. Och den sista hårkullan som försörjde sig på hantverket var Ada Ryttar, som har blivit en symbol för bygden. Detta trots att hon var aktiv under en tid då hårarbetet var på väg att falla i glömska överallt utom i just Våmhus, där det än idag finns ett tjugotal aktiva hårkullor.

Ada Ryttars sten på Moras Walk of Fame

Redan som 16-åring reste Gullo Ada Andersson tillsammans med dussinet kullor med tåg till Stockholm på sin första hårarbetesresa. Hon hade lärt sig hantverket genom muntlig tradition och lånade nu pengar för att bosätta sig i Stockholm under vinterhalvåret när skörden var bärgad.

Hårkullorna, som delade en tvårumslägenhet, gick runt på dagarna och tog upp beställningar av privatpersoner och frisersalonger. Sedan satt de uppe halva natten och gjorde lösflätor, valkar, klockkedjor och smycken.

Ada gjorde flera resor till både Stockholm och andra svenska städer fram till 1923, då hon gifte sig i Våmhus och fick efternamnet Ryttar. Vid den tiden hade hårmodet förändrats och efterfrågan sjönk – fortsättningsvis tog hon bara emot en del beställningar från bygden. I slutet av femtiotalet var det bara Ada och Bälter Elin Olsson som höll hantverket vid liv.

Där hade historien kunnat vara slut. Men eftersom det hantverk som en gång räddat bygden från fattigdom nu var på väg att försvinna, fick Ada en förfrågan från Våmhus hembygdsförening om att hålla en kurs i hårarbete.

År 1959 höll därför Ada och Elin sin första kurs där elva kvinnor deltog. Detta var i tevens barndom och Lennart Hyland, som var den tidens fixstjärna, hade hört talas om hårkullorna och ville ha med dem i sitt teveprogram Stora Famnen. I april 1959 deltog Ada och Elin i programmet, vilket ledde till förfrågningar från hela landet och ett uppsving för hårarbetet.

Under sextiotalet förevisade Ada hantverket både på hemmaplan och på Skansen i Stockholm. Dessutom visade hon varje sommar upp hantverket på Lissolbacken fram till att hon fyllde åttio.

1965 stod Ada Ryttar modell för Arvid Backlunds bronsstaty ”Hårkullan”, som var en gåva till Våmhus från byggmästaren Anders Diös. Statyn representerar bygdens alla företagsamma kvinnor, och står sedan i juni 2023 utanför församlingshemmet Änglagården i Våmhus.

Text: Krister Insulander

Källa: Gerd Dahl

Lyssna på hela artikeln om Ada Ryttar:

Ada Ryttar

  • Född 1895 i Våmhus, död 1987.
  • Tillverkade, sålde och utbildade i hårarbete.
  • Står staty utanför församlingshemmet Änglagården i Våmhus.
  • Hantverket lever kvar genom Hårkullornas förening, som har ett 30-tal aktiva hårkullor i Våmhus.
Senast uppdaterad: 7 juni 2023