Kerstin Thorborg

Publicerad: 6 juni 2024

Det är en lång väg från Venjan utanför Mora till Manhattan i New York. Men hovsångerskan Kerstin Thorborg är en av de svenskar som har lyckats göra hela resan – med sina 350 föreställningar på Metropolitanoperan passerar hon både Birgit Nilsson och Jussi Björling med råge.

Kerstin Thorborg föddes i byn Siknäs i Venjans socken 1896. Hennes föräldrar var Hildur (född Bohman) och Viktor Thorborg. Tre år senare flyttade familjen till Hedemora. Viktor hade tidigare sjungit i manskören Orphei Drängar, och efter att Kerstin som tonåring gjort succé som gästsolist vid ett av deras besök i Hedemora lät föräldrarna henne studera sång på direkt uppmaning av Hugo Alfvén.

1922 blev Kerstin antagen som elev vid Operaskolan i Stockholm – numera Operahögskolan – och året därpå debuterade hon som Lola i Mascagnis opera På Sicilien. Under resten av 1920-talet gjorde hon många stora roller på Kungliga Operan och fick lysande recensioner. Vid den tiden mötte hon också tenoren, regissören och teaterchefen Gustaf Bergman, som hon gifte sig med 1928.

Kerstin hade även en livslång karriär som konsertsångerska långt utanför Sveriges gränser. Hon skrev sitt första utländska kontrakt med Nürnbergoperan 1930 och i januari 1932 kontrakterades hon till Berlin, men slutade i april 1934 då hon var stor motståndare till nazismen. Via London, Prag, Budapest och Salzburg fick hon 1935 anställning vid Wienoperan, men när nazisterna tog makten även i Österrike bröt hon 1938 tvärt sitt kontrakt.

Hon hade gästspelat på Metropolitan redan i december 1936 och blev nu en del av den fasta ensemblen. Hennes 350 föreställningar innebär tredjeplatsen bland alla de 53 svenska sångare som har sjungit mer än 100 gånger på Metropolitan.

Kerstin Thorborg sjöng med alla de stora dirigenterna såsom Bruno Walter, Thomas Beecham, Wilhelm Furtwängler och Arturo Toscanini. Den sistnämnde brukade säga att Kerstin var störst på altarnas himmel. Men omfånget täckte både alt- och mezzo-roller – hon kontrakterades lika ofta i båda facken för återkommande roller i verk av Wagner, R. Strauss, Verdi och Gluck. Musikkritikern Ernest Newman i London betecknade henne som sin tids främsta Wagnersångerska.

1950 återvände Kerstin Thorborg och Gustaf Bergman till Sverige för gott. Kerstin avslutade sin karriär med fyra kvällar på Stockholmsoperan som Azucena i Verdis Trubaduren och Delila i Saint-Saëns opera Simson och Delila. Efter att maken dött 1952 drog sig Kerstin tillbaka i sitt hus i Hedemora. Hon dog 1970 och vilar i sin kulturgrav på kyrkogården.

Text: Krister Insulander

Källor: Wikipedia, Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon, Christer Eklund (författare till ”Kerstin Thorborg och Gustaf Bergman: en biografi”)

Lyssna på artikeln om Kerstin Thorborg:

Kerstin Thorborg

  • Född 19 maj 1896 i Siknäs i Venjans socken väster om Mora, död 12 april 1970 i Hedemora.
  • Gifte sig med Gustaf Bergman 1928. Paret fick inga barn.
  • Konsert- och operasångerska med världen som arbetsfält. Hade stora framgångar i alt- och mezzo-roller i Berlin, Budapest, Buenos Aires, London, Prag, Salzburg, Wien, USA och Kanada.
  • Många av Kerstin Thorborgs inspelningar finns tillgängliga både på CD och de största musikplattformarna, bland annat flera operor av Wagner och Verdi.
Senast uppdaterad: 6 juni 2024