Nils "Mora-Nisse" Karlsson

Publicerad: 6 juni 2023 Uppdaterad: 13 juni 2023

Skidlegenden Nils ”Mora-Nisse" Karlsson har en meritlista som få kan mäta sig med. Förutom hans nio Vasaloppssegrar – ett rekord som nog aldrig lär slås – har han 37 SM-guld, ett OS-guld och ett VM-brons. Och 1944 tilldelades han Svenska Dagbladets bragdmedalj efter att ha vunnit SM på samtliga tre distanser.

Nils ”Mora Nisse” Karlsson

Nils ”Mora Nisse” Karlsson i centrala Mora.Foto: Wille Persson/Mora bygdearkiv

När Mora-Nisse var aktiv på fyrtio- och femtiotalet visste alla svenskar vem skidåkaren i den röda toppluvan var. Han har betytt oerhört mycket för Mora och inte minst för Vasaloppet, där han varit både spårchef, tävlingsledare och ordförande i organisationskommittén.

Mora-Nisse hade sin storhetstid då folkrörelserna var starka och längdåkning på skidor betydde väldigt mycket för väldigt många. Mora-Nisse var en av centralfigurerna och ständigt efterfrågad. Han vann många utmärkelser, tog flera ledaruppdrag och kunde även dyka upp i lite udda sammanhang som Expressens stjärnkamp 1952 – en föregångare till teveprogrammet Superstars, som sändes i Sverige på sjuttio- och nittiotalet. Mora-Nisse vann förstås, i konkurrens med bland annat boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson.

Efter sin aktiva karriär blev Mora-Nisse ledare för skidlandslaget i OS och VM samtidigt som han hade flera ideella uppdrag för Vasaloppet. Från 13 års ålder arbetade han på knivfabriken hemma i Östnor innan han 1946 öppnade sin egen butik ”Mora-Nisses Sport”, som han drev i många år på Kyrkogatan i Mora.

Butiken hade en ständig ström av kunder som ville ha hans autograf. Det var alltid uppståndelse kring Mora-Nisse, som for upp till familjens stuga i Hökberg när han ville koppla av. Och så småningom sålde han butiken för att kunna tillbringa mer tid i naturen – skogen var hans favoritplats. Han anlade flera träningsspår hemma i Östnor och gjorde även träskålar av knotor från gamla träd – en av dessa används som dopskål vid fäbodsgudstjänster i Hökberg.

Mora-Nisse hade ett stort rättvisepatos, vilket inte minst framgick i hans roll som engagerad tävlingsledare för Vasaloppet. När kändisar ville komma längre fram i startleden röt han ifrån.

Trots sin jordnära personlighet – eller kanske just därför – var Mora-Nisse närmast att likna vid en rockstjärna på fyrtio- och femtiotalet. Många såg honom som en person som inte gjorde skillnad på folk och som alltid var sig själv. När hans självbiografi ”I vita spår” kom 1953 sålde den i stora upplagor.

Text: Krister Insulander

Källor: Familjen Karlsson, Owe Hållmarker, moranisse.se

Lyssna på hela artikeln om Mora-Nisse:

Nils "Mora-Nisse" Karlsson

  • Född 1917 i Östnor. Död 2012 i Mora.
  • Gift med Ulla-Britta, döttrarna Marianne och Karin.
  • IFK Moras och en av Sveriges mest framgångsrika skidåkare genom tiderna.
  • På meritlistan finns bland annat ett OS-guld, 37 SM-guld varav 17 individuella, nio Vasaloppssegrar och Svenska Dagbladets bragdmedalj. Han var även ledare för skidlandslaget i flera VM och OS.
  • Läs mer om Mora-Nisse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast uppdaterad: 13 juni 2023