Kursutbud och instrumenthyra

Publicerad: 15 november 2022 Uppdaterad: 20 december 2023

Våra ämnen och kurser

Du kan läsa om alla våra ämnen nedan. Hela vårt aktuella kursutbud finns på Min sida Länk till annan webbplats..

Vi har vår bas i Rosa Huset i Mora där mycket av verksamheten pågår. Många av våra pedagoger reser också runt och träffar elever i kommunens alla grundskolor. I kursutbudet kan du läsa vilka platser de olika kurserna erbjuds på.

Detta är kursen för dig som vill lära dig mer om konst, bild och form. Du får möjlighet att prova på olika material och tekniker i färg och form, släppa loss din fantasi när vi övar på olika uttryck och känslor. Vi gör en gemensam planering och gör övningar både tillsammans och enskilt.

Syftet med kursen är att ge en djupare förståelse för vad konst och bild är och kan vara.

Våra populära barndansgrupper vänder sig till barn i åldern 4–9 år. Här utmanas barnen att släppa loss sin kreativitet och ge uttryck för glädje, fantasi och olika känslor. Dansen ger en ökad kroppslig medvetenhet och barnet stärker såväl kroppskontroll som självförtroende.

Det finns också dansgrupper för äldre barn och ungdomar. För att kunna delta i någon av dessa grupper krävs förkunskaper. Kontakta kulturskolan för mer information.

Kurserna ligger efter skoltid.

  • Vill du stå på scenen och möta en publik?
  • Vill du vara med och sätta upp teaterföreställningar?
  • Är du intresserad av att prova på teatern som uttrycksform?

Då bör du söka någon av våra drama-/teaterkurser!

Vi har flera kurser som riktar sig till olika nivåer och åldrar. Läs mer om kurserna i vårt kursutbud som du hittar på Min sida.

För dig som vill lära dig allt om den spännande filmprocessen. Alltifrån den första spirande idén, manus, scenerier, skådespeleri, filminspelning, ljudupptagning, redigering till visning på stor duk. Ibland har vi filmläger och gör studiebesök. Här arbetar vi tillsammans i grupp som ett riktigt filmteam!

I vår nya kurs ljud- och musikproduktion får du lära dig spela in ljud och skapa musik. Inga förkunskaper krävs. Kursen ljud- och musikproduktion riktar sig till elever från årskurs 7 och uppåt (årskurs 6 i mån av plats).

 

Kulturskolan Miranda erbjuder olika former av musikundervisning. Det finns individuell musikundervisning, musik i grupp, samt olika grupper för de som går en individuell musikkurs.

Individuell musikundervisning (från årskurs 2)

Från årskurs 2 är det möjligt att börja spela instrument på Kulturskolan Miranda.

Musikundervisningen sker som regel enskilt en gång i veckan. Lektionslängden för enskilda lektioner är vanligen 20 minuter.

Undervisningen ligger ofta under dagtid i skolan eller på elevens fritids efter skolans slut. I samråd med klass- eller ämneslärare kommer vi överens om en passande lektionstid. Eleverna kan också ha sina lektioner på eftermiddagen i Rosa huset.

  • Alla som går på individuell musikundervisning erbjuds också att spela i orkester eller sjunga i kör utan extra kostnad.
  • Vi erbjuder undervisning i många vanliga instrument. Se kursutbudet på Min sida för aktuella kurser med tillhörande information.
  • De flesta instrument vi erbjuder undervisning i finns att hyra av oss. Läs mer i avsnittet om uthyrning på Frågor och svar-sidan.

Musik i grupp (från förskoleklass)

Kulturskolan Miranda erbjuder gruppaktiviteter inom musik på blås- och stråkinstrument samt i körsång. Åldersgränserna varierar mellan de olika grupperna.

  • Fiol- och flöjtundervisning i grupp (från förskoleklass)
  • Blåsgrupp “Prova på” (årskurs 3)
  • Nybörjarband

Våra instrument

Om det är något speciellt instrument du är nyfiken på eller om du bara vill läsa om vad som finns så kan du titta i vår instrumentguide. De flesta av instrumenten i instrumentguiden går det att lära sig på kulturskolan.

Till instrumentguiden

Samspel och ensembler

Vi uppmanar alla elever på våra instrumentkurser att delta i olika samspelsgrupper. Därför är det ingen extra kostnad för att delta i dessa grupper för elever som redan går någon av våra instrumentkurser eller solosång.

Här följer ett litet urval av de samspelsgrupper/ensembler som finns hos Kulturskolan Miranda:

  • Band
  • Blåsorkster
  • Stråkgrupp
  • Gitarrorkester
  • Mirandaorkestern (blås och stråk tillsammans)
  • Mora musikkår (vuxna)
  • Spelmanslag
  • Storband

Solosång

Att gå på sånglektioner innebär att du får hjälp med att utveckla din röst och finna just ditt personliga röst-id. Kroppen är ditt instrument och du får lära dig sångteknik. Vi tränar andning, magstöd och tonbildning som bidrar till att upptäcka just din rösts unika möjligheter. Tillsammans väljer vi sånger som passar och jobbar med att hitta ditt musikaliska uttryck.

Lilla kören

Lilla kören riktar sig mot årskurs 1–3. Vi sjunger en blandad repertoar, allt från traditionella barnsånger till de senaste hitsen! Vi väver in sångteknik samt gehörsövningar på ett lekfullt sätt. Fokus ligger på unison sång, det vill säga att alla ska sjunga samma toner. En del uppträdanden brukar det också bli, bland annat deltar vi i Mirandas stora Julshow.

Unga kören

Unga kören riktar sig till årskurs 4–6. Vi sjunger en blandad repertoar, allt från traditionella visor till de senaste poplåtarna. Vi sjunger både på svenska och engelska. Vi väver in sångteknik samt gehörsövningar på ett lekfullt sätt, samt jobbar med tvåstämmig sång och koreografi. En del uppträdanden brukar det också bli, bland annat deltar vi i Mirandas stora Julshow.

Mirandakören – högstadiet

Mirandas högstadiekör sjunger två eller trestämmigt, övar sångteknik och scenisk utstrålning. Vi sjunger allt från visor och musikal till pop och rock. Vi lär oss låtarna utantill och lägger ofta till lite koreografi. Kören framträder vid olika elevkonserter samt den stora Luciakonserten i Mora Kyrka.

Vissa år satsar vi lite extra och gör en större show tillsammans med andra Mirandagrupper. Ibland sjunger vi tillsammans med Gymnasiekören.

Mirandakören – gymnasiet

Mirandas gymnasiekör sjunger tre eller fyrstämmigt, övar sångteknik och scenisk utstrålning. Vi sjunger allt från visor och musikal till pop och rock. Vi lär oss låtarna utantill och lägger ofta till lite koreografi. Kören framträder vid olika elevkonserter samt den stora Luciakonserten i Mora Kyrka.

Vissa år satsar vi lite extra och gör en större show tillsammans med andra Mirandagrupper. Ibland sjunger vi tillsammans med Högstadiekören.


Om du vill lära dig spela ett instrument i kulturskolan så måste du ha ett instrument att spela på. I de flesta fall går det bra att hyra instrument av oss men vi har inte alla instrument.

När du hyr musikinstrument av kulturskolan så tar vi ansvar för att instrumentet är i ett sådant skick som våra lärare vill att de ska vara. Instrumenten ska vara lätta att spela på och lätta att använda på lektionerna. Det är inte roligt med dåliga musikinstrument. (Läs mer nedan om vad som är bra att tänka på om du tänker köpa eget instrument.)

Kom ihåg att du som hyr ett musikinstrument av kulturskolan har ansvar för att ta hand om och sköta instrumentet så att det inte går sönder. Ett musikinstrument är ingen leksak. Det går bra att låta andra prova instrumentet så länge en kunnig person är med och visar och instruerar.

Vilka instrument går att hyra?

De flesta instrument i barnstorlek finns att hyra hos kulturskolan. Det som inte går att hyra är piano, trummor, ukulele och blockflöjt. Dessa instrument måste du ordna på egen hand. (Läs mer nedan i avsnittet om att köpa eget instrument.)

Hur gör jag för att hyra instrument?

När du skickar in din ansökan till någon av kulturskolans instrumentkurser kan du enkelt anmäla intresse för instrumenthyra.

Vad kostar det att hyra instrument och vad ingår?

  • Instrumenthyra: 300 kronor per termin.
  • Självrisk vid skada: 200 kronor per tillfälle.

I hyresavgiften ingår nödvändiga tillbehör och en del förbrukningsmaterial till musikinstrumentet. Detta innebär till exempel att vi byter utslitna strängar, rörblad, oljor, rengöringskit, reparation och underhåll av sådant som räknas som normalt slitage.

Om någonting inträffar med instrumentet tar vi ut en avgift. Läs mer om vad som gäller i våra regler för instrumenthyra nedan.

Vilka regler gäller vid instrumenthyra?

  • Vid skada eller förlust ska du kontakta elevens lärare eller kulturskolan så snart som möjligt. Försök inte att reparera någonting på egen hand. Låt istället kulturskolan fatta beslut om hur eventuella reparationer ska genomföras.
  • Om instrumentet blir skadat eller försvinner tar kulturskolan ut en självrisk av låntagaren.
  • Finns det misstanke om oaktsam behandling, sabotage eller stöld av kulturskolans egendom kan kulturskolan neka till fortsatt utlån. Om vi inte längre tillåter en hyrestagare att hyra instrument av kulturskolan förklarar vi varför.
  • Blåsinstrument får hyras max 2 år. Längre uthyrning sker i mån av tillgång till instrument.

Köpa eget instrument

Om du har planer på att köpa ett eget instrument så är det några saker det är viktigt att tänka på. Nedan följer några nyttiga råd inför instrumentköpet.

  • Har du frågor inför instrumentköpet så ställer vi i kulturskolan gärna upp. Kontakta i första hand elevens lärare.
  • Vi rekommenderar att du som köper eget instrument undviker instrument av dålig kvalitet eftersom dessa är frustrerande att använda och inte ger mycket spelglädje. Instrument av dålig kvalitet kan också göra att stor del av lektionerna går åt att försöka få ordning på instrumentet istället för att eleven lär sig spela.
  • Vid köp över internet både inom Sverige och från utlandet är det ofta svårt att få prova ordentligt innan köp. Om något inte fungerar kan det också vara svårt att få hjälp. Se till att undersöka ordentligt innan ni gör en beställning.
  • Instrument av dålig kvalitet och mycket billiga instrument kan i vissa fall ha delar som inte är korrekt monterade eller och justerade för bra funktion.
  • Begagnade instrument är i många fall ett väldigt bra alternativ. Många återförsäljare tar in, reparerar och säljer vidare begagnade instrument. Det går också bra att hitta fina begagnade instrument på olika annonseringstjänster på internet.

Om det är något speciellt instrument du är nyfiken på eller om du bara vill läsa om vad som finns så kan du titta i vår instrumentguide. De flesta av instrumenten i instrumentguiden går att lära sig på kulturskolan.

Till instrumentguiden

Senast uppdaterad: 20 december 2023