Torghandel

Planerar du att bedriva torghandel i Mora kommun är det viktigt att du känner till reglerna för var, hur och när torghandeln får bedrivas. I Mora finns både tillfälliga och fasta torghandelsplatser.

Fasta torghandelsplatser

Om du är intresserad av att bedriva torghandel i Mora kan du hyra en torghandelsplats på Bälter Svens Torg eller Rosentorget. Dessa platser tillåter torghandel utan polisstillstånd så länge du följer kommunens föreskrifter. Platserna är markerade på nedanstående karta.

Att boka en torgplats kostar 300 kr. Varje efterföljande dag som du bokar kostar 150 kr, och om du bokar flera närliggande platser kostar varje extra plats 100 kr. El ingår. Kom ihåg att bokningen är bindande och att det inte finns någon återbetalning vid avbokning.

När du ansöker om en torghandelsplats via kommunens e-tjänst kan du inte bara välja plats och datum för de kommande tre månaderna, utan du kan också se om några platser redan är bokade. Detta hjälper dig att planera din handel och välja en plats som är tillgänglig och passar dina behov. Genom e-tjänsten kan du också betala direkt, vilket gör hela processen smidig och enkel. Kom bara ihåg att ansökan måste skickas in minst fem dagar före planerad handel för att du ska kunna boka din önskade plats på torget.

Boka torghandelsplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torghandelsplatser Rosentorget

Torghandelsplatser på Rosens Torg

Torghandelsplatser Bälter Svens Torg

Torghandelsplatser Bälter Svens Torg

Tillfälliga torghandelsplatser

Förutom de fasta torghandelsplatserna på Bälter Svens Torg och Rosentorget, så finns det också andra offentliga platser inom detaljplanelagt område i Mora där torghandel kan bedrivas. Dessa platser kräver dock ett polistillstånd för att du ska kunna bedriva din torghandel. Detta gäller enligt riktlinjer för tillfällig upplåtelse på offentlig plats.

För att ansöka om polistillstånd behöver du kontakta polisen och lämna in en ansökan. Tillståndet utfärdas endast om det bedöms att torghandeln kan bedrivas utan att störa allmän ordning och säkerhet. Eftersom tillståndet inte är garanterat, är det alltid bäst att ha en alternativ plan om det inte beviljas.

För att undvika problem och göra processen smidig, är det alltid viktigt att följa riktlinjerna för torghandel på offentliga platser. På så sätt kan du säkerställa att du bedriver din torghandel på ett korrekt och säkert sätt, oavsett om du har en fast torghandelsplats eller bedriver tillfällig torghandel på andra offentliga platser.

Tillfällig upplåtelse på offentlig plats. , 1.4 MB.

Senast uppdaterad: 28 april 2023