Familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson

Svårigheter i den egna familjen kan göra att barn, ungdomar och vuxna en kortare eller längre tid behöver stöd av en annan familj eller person. Det kan vara allt från några enstaka träffar med en person till att flytta till en annan familj.

Lämna din intresseanmälan här Länk till annan webbplats.

Vad innebär det att vara familjehem? Se filmen nedan och låt dig inspireras!

Familjehem

När barn och ungdomar för en kortare eller längre tid inte kan bo hos sina föräldrar kan de behöva bo i en annan familj, så kallat familjehem. Vissa barn växer upp i sitt familjehem och bor där tills de blir vuxna och flyttar till eget boende, andra bor i familjehemmet under en kortare period och kan sedan flytta tillbaka till sin ursprungsfamilj.

Kontaktfamilj

Ibland behöver familjer stöd och avlastning för kortare perioder. Då kan en annan familj hjälpa till med att ta hand om andras barn och unga, till exempel en helg i månaden. Sådant stöd kallas kontaktfamilj. Det kan finnas många anledningar till att barn och ungdomar kan behöva en kontaktfamilj, ofta saknar familjen ett socialt nätverk som kan hjälpa till.

Kontaktperson

Har man svårigheter att själv ta sig för saker, man känner sig kanske ensam eller behöver en förebild. Då kan man få stöd av en så kallad kontaktperson. En kontaktperson är en person som träffar barnet eller ungdomen regelbundet för olika kortare aktiviteter.

Ansök om hjälp

Är du i behov av familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson? Kontakta kundtjänsten och begär att kopplas till barn- och ungdomsenhetens mottagningsgrupp så hjälper de dig.

Senast uppdaterad: 29 april 2024