Koka vattnet i Bergkarlås, Gesunda och på Sollerön
I samband med en avgrävd vattenledning under tisdagen har orent vatten kommit in i ledningssystemet i Bergkarlås. Ledningen är nu lagad men vattnet behöver kokas till dryck och mat. I Gesunda och på Sollerön ska vattnet kokas på grund av risk för vattenburen smitta.

Cykla i Mora

Mora har flera attraktiva cykelstråk och cykelvägnätet utökas löpande med nya sammanhängande vägar. Här kan du hitta mer information om hur du hittar ut i Mora på två hjul!

Två personer som cyklar i Mora

Foto: Hilla Aspman

Besök vår nya cykelwebb!

Välkommen in till Tacykeln.nu Länk till annan webbplats. – vår digitala cykelhub och en del av Moras cykelstrategi. Här har vi samlat tips och tricks som kan göra det lättare för dig att välja cykeln. I vårat formulär kan du även berätta för oss vad du tycker att vi ska göra för att underlätta vardagscyklingen i Mora.

Gå till Tacykeln.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Mora kommun strävar vi efter att uppnå en god cykelkultur där det är naturligt med samspel cyklister sinsemellan och mellan cyklister och andra trafikantgrupper. Med de relativt korta avstånden inom tätorten har Mora goda förutsättningar för många att gå och cykla. Cykelnätet är förhållandevis välutvecklat, särskilt inom områden med nyare bebyggelse.

Kommunkartan visar vägen

Mora kommuns digitala kommunkarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se vilka cykelvägar som finns i Mora och vilka cykelvägar som snöröjs på vintern.

Svenska cykelstäders medlemslogotyp.

Mora kommun är medlem i Svenska Cykelstäder.

Ta cykeln till jobbet!

Cykeln är ett av de bättre fordon du har till hands vid kortare sträckor som exempel till och från jobbet eller när du ska handla. Det är bättre för plånboken, miljön och din hälsa. Vi arbetar hela tiden med att utveckla cykelförutsättningarna i Mora genom att bland annat skapa fler sammanhängande cykelvägar. Allt för att förenkla för dig som cyklist.

Vi finns på Instagram under hashtaggen #cyklaimora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Hjälp oss att fylla på med bilder från dina cykelturer!

Dalabygden har flera olika aktörer som ger tips på härliga cykelstråk och äventyr på två hjul.

Cykling till vardags och för naturupplevelsen

Anläggningar

Tävlingar och lopp

  1. Serva din cykel med jämna mellanrum, det vill säga se över kedja, bromsar, belysning och reflexer. Är du osäker på hur man gör kan du ta hjälp av din cykelhandlare. Om du behöver fylla dina däck finns det cykelpump vid cykelparkeringen på Mora resecentrum.
  2. Cykelhjälm är en bra livförsäkring. Det är viktigt att hjälmen passar och sitter rakt på huvudet. Den ska skydda panna, bakhuvud och nacke.
  3. Det är viktigt att följa trafikreglerna som gäller och förstå innebörden av trafikmärken som finns i trafikmiljön.

Några länkar till fler informationssidor om säker cykling:

För att gång- och cykelvägnätet ska vara användbart vintertid är det viktigt att vinterväghållningen fungerar bra. Totalt är det ett 30-tal maskiner som plogar alla våra vägar.

Vi börjar ploga gång- och cykelvägar vid mer än 2 cm blöt snö och mer än 5 cm torr snö. För att förenkla vintercyklandet är ambitionen att plogningen på gång- och cykelvägar ska vara klar till klockan 07.30.

För gång- och cykelvägar utförs normalt helsandning med saltinblandad sand, varvid GC-vägnätet är prioriterat i tid och omfattning.

Senast uppdaterad: 12 oktober 2021