Konstutställningar i kulturhuset

Publicerad: 29 september 2023 Uppdaterad: 20 maj 2024

I kulturhuset finns det alltid utställningar att se. Här kan du se pågående och kommande utställningar.

Utsiktsbild över utställningshall med skulptur i förgrunden och tavlor på vägg i bakgrunden

Vårsalongen pågår till 8 juni

Den årliga Vårsalongen på Mora kulturhus & bibliotek har lockat 100 konstnärer med Siljansanknytning, att lämna in över 200 konstverk. Till utställningen har 111 konstverk valts ut och de representerar 89 konstnärer. Årets tema är Här och Nu.

John Rasimus, konstnär från Falun, har varit årets jury och valt ut de verk som deltar i utställningen. John arbetar med allt från små teckningar till stora installationer där ofta hela processen syns, från det utskurna träsnittet i MDF-­skivor och färdigtryckta träsnitt till objekt i stor skala.

Bredd av tekniker

Varje vårutställning har ett eget tema. Juryn tittar ofta på hur väl de inlämnade konst­verken följer temat. Men det handlar också om att utställningen ska bli spännande och väl sammanhållen med olika uttryck och tekniker. John Rasimus har valt temat för Vårsalongen 2024 och be­skr­iver sina tankar kring Här och Nu:

– Det känns som att vi lever i en historiskt omvälvande tid, en tid av stora förändringar på många olika sätt. Vart är du i det hela? Det kan vara lätt att glömma sig själv om man skall följa nyhetsrapporteringen till fullo och ta del av allt som händer kring oss genom sociala media, på jobbet och i familjen och allt gärna på samma gång, säger John Rasimus.

Spritt över världen

"Här och nu" används som uttryck i psykologins mindfulness, i taoismen, i yogan och inom buddhismen. Vi finner liknande mindfulness-tankar inom flera olika religioner spridda över vårt jordklot, som att bara sitta ned och ”vara”.

Att vara här och nu, att se sig själv i nuet inte i framtiden eller i en förfluten tid är att försöka uppskatta nuet i all dess rikedom vi har omkring oss.

Så här gestaltar sig Här och Nu på årets vårsalong!

27 april - 8 juni
Vasasalen

Utsiktsbild över utställningshall med skulptur i förgrunden och tavlor på vägg i bakgrunden

Bild från Vårsalongen 2024

Kommande utställningar

Sommarutställning i Vasasalen
Åke Arnerdal 15 juni - 24 augusti
Framåt o Uppåt.
Måleri och objekt

Sommarutställning i Galleri Akvariet
Gisèle Caumont
15 juni - 24 augusti

Senast uppdaterad: 20 maj 2024