Mattsons Järn

Intill klockstapeln hittar du byggnaden vi kallar Mattsons Järn. Där har du de senare åren kunnat hitta allt från gym till färghandel och nattklubb. Men från början var där Mattsons mekaniska verkstad och järnhandel.

Några män ror en båt framför ett hus under en stor översvämning.

Mattsons mekaniska verkstad och järnhandel. Foto: Berta Hallgren/Mora bygdearkiv

Mattsons Järn byggdes åren 1897 och 1898. Då flyttade Mattsons mekaniska verkstad från den tidigare platsen norr om älven till den nybyggda fastigheten. I bottenvåningen med ingång från Strandgatan bedrev man järnhandel.

Mattsons mekaniska verkstad var från början känd för sin tillverkning av bland annat spolmaskiner. När verkstadstillverkningen i början av 1970-talet flyttade ut till Tingsnäs kom hela byggnaden att bli järnhandel och är idag känd som Mattsons Järn.

Vybild med Mattssons järn i mitten och gårdar med trädgårdar runt om.

Mattsons Järn sett från Vasagatan. Foto: Berta Hallgren/Mora bygdearkiv

I byggnaden har man under de senare åren kunnat hitta bland annat galleria, sportaffär, färgaffär, café, bingohall, nattklubbar, restauranger och gym.

Dalarnas bank och försäkring köpte fastigheten 2017 och just nu håller man på med ett omfattande arbete av att ta bort vissa sena tillbyggnader för att återställa den vackra byggnaden. Arbetet beräknas vara klart under 2019.

Källa: "Kulturmiljöer i Mora" av Anders Romson och Barbro Barwing

Senast uppdaterad: 8 maj 2023