Museer, gallerier och konst

I Mora kommun finns många möjligheter att ta del av museer, konst i olika former och både permanenta och tillfälliga utställningar. Här kan du läsa mer om utbudet.

En person står på knä och hänger upp tavlar på en vägg

Varje år under Kristi Himmelfärdshelgen är det Konst runt Siljan Länk till annan webbplats.. Då kan du åka runt sjön Siljan och besöka ett 40-tal lokala konstnärer som håller öppet i sina ateljéer. Kombinera konstupplevelsen med Siljans vackra natur.

Många konstnärer har ateljéer som du kan besöka enligt överenskommelse. På Konst i Dalarnas webbsida Länk till annan webbplats. kan du hitta vilka konstnärer som är verksamma i Mora samt mer information om dem och deras ateljéer.

I augusti varje år arrangerar Mora kulturcentrum en utställning i Moras charmiga kvarter Lisselby. Konstnärer ställer ut sina verk på fasadväggar längs byns gator. Förutom att njuta av den vackra konsten kan du lyssna på livemusik och fika. Lisselbyutställningen är ett välbesökt och uppskattat evenemang.

Siljansfors skogsmuseum Länk till annan webbplats. är ett friluftsmuseum där olika skogsanläggningar är uppbyggda i sin naturliga miljö. Museet är uppbyggt runt ruinerna av Siljansfors järnbruk som användes 1738-1876. Den mäktiga masugnen möter besökaren redan vid infarten till museet.

kulturhuset pågår alltid flera olika utställningar med allt från professionella konstnärer till fotografer, amatörer, konsthantverk och grupputställningar.

Besök Kultur i Mora på Facebook Länk till annan webbplats. eller sidan för aktuella konstutställningar för information om utställningar just nu.

På Monumentsvägen i Utmeland finns en av Moras mest besökta sevärdheter och äldsta turistmål Vasamonumentet. Monumentet är byggt över den källare där Gustav Vasa sägs ha gömt sig undan danska spejare vintern 1520. Inne i monumentet finns, förutom själva källaren, även konst och utsmyckningar. Vasamonumentet håller öppet för visningar under sommaren.

Anders Zorn är Moras stolthet. Han levde mellan 1860 och 1920 och är en av de Svenska konstnärerna som är mest känd i världen. I dag har vi möjligheten att se hur Morasonen Anders och hans fru Emma levde och arbetade genom att uppleva Zornsamlingarna Länk till annan webbplats..

Zornsamlingarna består av

  • Zornmuseet, där du hittar utställningar av Zorns verk och hans stora silversamling.
   • Zorngården, som är huset där Anders och Emma bodde. Huset är bevarat så som det var när makarna Zorn levde. Zornmuseet anordnar guidade visningar av huset året om.
    • Zorns gammelgård, som är ett friluftsmuseum en dryg kilometer från centrala Mora. Det är Sveriges förnämsta samling av äldre timmerhus.
     • Zorns textilkammare, som visar delar av den rika samling allmogetextilier och folkdräkter från Siljansbygden som makarna Zorn lämnade efter sig.
      • Gopsmor, som var Zorns kombinerade vildmarksateljé och fiskarstuga. Här kan du uppleva känslan av att stiga rakt in i Zorns måleri.
      Senast uppdaterad: 23 februari 2024