Samverkan Nätsmart Hållbara Mora

Projektet syftar till att skapa goda förutsättningar för Mora kommuns barn och unga att utveckla förmågor och kompetens för att agera ansvarsfullt, respektfullt, tryggt och säkert på nätet.

Bild för nätsmart Mora
  • Projektägare: För- och grundskoleförvaltningen
  • Projekttid: Januari 2020-december 2022

Nätsmarthet blir ett viktigt förhållningssätt för att hantera den omställning i samhället som digitaliseringen innebär. Projektet drivs i samverkan mellan för-och grundskoleförvaltning, socialförvaltning och polisen. Projektet ska inventera behov, planera, organisera och se till att insatser genomförs gentemot barn och ungdomar, vuxna i barnens omgivning.

Relaterade nyheter

Nätsmart på Instagram

Den 22-26 november 2021 tog projektet över stafettpinnen för Mora kommuns Instagram. Se projektets inlägg genom att klicka på bilderna.

Nätsmart Moras bilder på Instagram. Nätsmart 1 Nätsmart 2 Nätsmart 3 Nätsmart 4 Nätsmart 5

Du kan även följa projektet på deras egna Instagram: @skolutveckling_mora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Projektet är avslutat

Satsningen har varit stor och bred. De större insatserna har bestått i att arrangera aktiviteter i form av föreläsningar, event och utbildningsinsatser riktade mot elever och vuxna i deras omgivning. Inköp och utdelning av läromedel och utbildningsmaterial riktat till elever och lärare har gjorts i omgångar. Hemsidan natsmartmora.se har byggts ut och blivit navet i projektets nätsmartarbete där det publiceras nyheter, delats läromedel, lektionsunderlag och även stöd till vårdnadshavare.

”Nätsmarsveckor” har genomförts. De var planerade som fysiska träffar men på grund av pandemin genomfördes de digitalt. Initiativet har även mottagit källkritikspriset ”det gyllene förstoringsglaset” från Internetsstiftelsen.

De uppger att de ser att målgruppen har fått en högre medvetenhet och tar sig an utmaningar de möter på nätet på ett bättre sätt. Vuxna får möjlighet att ge stöd när utmaningarna kommer upp till ytan. De upplever att barn och unga är mer medvetna om när de blir utsatta för ett brott, och det har blivit mer ”nätsnack” på skolorna idag, samt att lärarna har blivit tryggare i att arbeta med nätsmart. Projektet har också bidragit till att vårdnadshavare, som i många fall inte är lika insatta i nätets möjligheter och utmaningar, har fått mer kunskap om hur nätet fungerar och vad som sker där.

Lärande

Genom samarbetet mellan skolor, socialförvaltning, polis och externa aktörer har initiativet gett en bred syn på hur lägesbilden ser ut på nätet och vad som behöver arbetas med framledes. Det krävs ett fortsatt arbete och att de måste ständigt omvärldsbevaka för att förbereda sig inför nya utmaningar. Sammansättningen av styrgruppens kompetens har varit viktig och breddat perspektiven i satsningen.

Vad händer efter projekttidens slut?

Färdigt lektionsmaterial finns nu tillgängligt digitalt för alla på natsmartmora.se. Sidan används inte bara internt, utan har även många externa besökare. Projektet har gått in i ordinarie verksamhet då nätsmarthet finns i för- och grundskolans digitaliseringsstrategi som ett huvudområde. I slutet av hösten 2022 inköptes även bokpaket för förskola upp till åk 6. Detta blir en tillgång i skolornas nätsmartarbete framöver.

Senast uppdaterad: 2 augusti 2024